Dijagnostika

Prije nego se krene u bilo kakve stomatološke zahvate, važno je napraviti kvalitetni pregled stanja oralne šupljine. Zubi nisu jedino čemu se stomatolog posvećuje pri prvog pregledu, već se vrši i pregled mekih tkiva usne šupljine, zagriza tj. odnosa između gornje i donje čeljusti. Rendgenska snimka također je veoma važna za procjenu stanja parodonta, te je najčešće riječ o velikoj rentgenskoj snimci, tzv. ortopantomogramu, za čije se snimanje dobiva uputnica. Pacijenti bi na kontrolne preglede trebali dolaziti svakih 6 – 8 mjeseci. Tek nakon što stomatolog utvrdi status usne šupljine daljnja terapija može krenuti.

– Prvi pregled
– Pregled pojedinog zuba
– Pregled intraoralnom kamerom
– Kontrolna snimka zuba RTG

Preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija važan je dio stomatologije kojom se želi očuvati zdravlje i ljepota vaših zubi. Važni su redoviti pregledi kod stomatologa (najmane dva puta godišnje) uz čišćenje zubnog kamenca. Bitan je i posjet djece stomatologu radi uspostavljanja kontakta, uočavanja anomalija te davanja savjeta o higijeni usne šupljine.

Čišćenje tvrdih naslaga ultrazvučnim aparatom Sonycflex

Odstranjivanje nedostupnih naslaga i pigmentacija (obojenja) (npr. pigmentacije nastale uslijed pušenja) zuba pjeskarenjem natrij hidrogen-karbonatom (AIR-FLOW pjeskarom)

Dječija stomatologija

Bitan je posjet djece stomatologu radi upoznavanja i uspostave kontakta, davanja savjeta o higijeni i ranog uočavanja karijesa i anomalija. Djeci se pristupa na poseban i prilagođen način kako bi od djetinjstva naučili važnost redovitih kontrola te oralne higijene i priučili se novim mirisima, zvukovima i osobama u stomatološkoj ordinaciji te tako izbjegli razvijanje straha od stomatologa. Trud u djetinjstvu najveći je zalog za dobru i zdravu budućnost!

Zalijevanje fisura. Fisure su predilekcijsko mjesto nastanka karijesa. Nakon nicanja trajnih molara zaliju se tekućim materijalom te tako dobrom prevencijom možemo spriječiti nastanka karijesa.

Preventivno premazivanje preparatima fluora. To je potpuno bezbolan preventivni postupak koji se primjenjuje na mlječnim i tek niklim trajnim zubima. Elementi fluora ugrađuju se u zub koji stvara spojeve otpornije na djelovanje bakterija karijesa.

– Ispuni mliječnih zubi
– Liječenje i ispuni trajnih zubi

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija za svoj krajnji rezultat ima samo jedan cilj: lijep i zdrav osmijeh! Danas trendovi diktiraju bijele i estetski lijepe zube, a mi to postižemo izbjeljivanjem i keramičkim ljuskicama. Izbjeljivanje se vrši gelovima na bazi vodikovog peroksida, riječ je o bezbolnom procesu koji se vrši u nekoliko posjeta stomatologu ili nošenjem već pripremljenih udlaga kod kuće, a obuhvaća izbjeljivanje i vitalnih i avitalnih zubi. Keramičke ljuskice su pak specifične jer za razliku od klasičnih krunica stomatolog brusi i uklanja manje zubnog tkiva te one prekrivaju samo prednju stranu zuba, a izrađuju se od visoko estetskih keramičkih materijala.

Restaurativna stomatologija

Restaurativna stomatologija liječi kariozne zube i kompozitnim materijalima nadoknađuje manje nedostatke krune zuba. Bijeli, kompozitni ispuni, osim što su visoko estetski jer se prilagođavaju boji pacijentova zuba, danas mogu trpjeti i visoka tlačna opterećenja u stražnjim segmentima zubi.

Endononcija

Endononcija ima kao primarnu zadaću liječiti patološke procese koji se događaju u pulpi zubi. Unutar pulpne komorice nalaze se krvne žilice i živci koji hranidbeno i osjetno opskrbljuju zub te se ukoliko dođe do upale moraju odstraniti. Pulpna komorica se može otvoriti i prilikom brušenja zubi za fiksne radove ili pri čišćenju dubokih karijesa koji su prodrli u dentin te se i u tim slučajevima zub mora devitalizirati. Korijenski kanali se dezinficiraju i pune posebnim materijalima kako bi se spriječila nova upala, a ukoliko liječenje nije bilo uspješno, pristupa se reviziji. U našoj ordinaciji služimo se elektronskim mjerenjem dužine korijenskih kanala s pomoću APEKS LOKATORA i RTG snimkom zubi. Kombinacijom ove dvije metode je moguće utvrditi dužinu korijenskog kanala s preciznošću, a ujedno je mogućnost pogreške svedena na minimum.

Protetika

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadomještavanjem izgubljenih zubi i estetskom korekcijom postojećih (veliki defekti zuba, nejednaki zubi…). u usnoj šupljini. Ovisno o tome jesu li zubni nadomjesci fiksirani na zubu ili se mogu ukloniti iz usta, protetiku možemo podijeliti na mobilnu i fiksnu protetiku.

MOBILNA PROTETIKA
bavi se rješavanjem totalne ili parcijalne bezubosti kada fiksno protetska rješenja nisu moguća, bez obzira da li je to zbog toga što ne postoji dovoljan broj zubi, zbog uznapredovalog parodontitisa koji je snažna kontraindikacija za fiksno protetske radove ili pak iz financijskih razloga. Mobilna protetika se može pripomoći i implantološkim rješenjima ili teleskopskim krunicama čime se proteza bolje učvršćuje u pacijentovim ustima te mu tako pruža veću ugodnost nošenja i sigurnost pri govorenju i žvakanju.

FIKSNA PROTETIKA
zahtijeva zdravi parodontni status zubi kako bi se oni mogli obrusiti i „obući“ u krunice ili poslužiti kao nosači za mostove. Najčešće se krunice izrađuju od metal keramike (kostur je od metala na koji se zatim peče keramika) ili je riječ o potpuno keramičkim krunicama koje su zaslužne za vrhunsku estetiku pa su posebice indicirane u fronti. U zadnjoj fazi postupka krunice odnosno mostovi se cementiraju na zubni bataljak.

Paradontologija

Paradontologija se bavi liječenjem parodonta odnosno potpornog zubnog aparata koji uključuje gingivu, alveolarnu kost u koju je uložen zub te tzv. Sharpeyeva vlakna koja povezuju zub i kost. Parodontitis, odnosno upala parodonta, je uz karijes danas najraširenija bolest u usnoj šupljini. Neuklonjeni kamenac nastao mineralizacijom neadekvatno odstranjenih zubnih naslaga naizgled izgleda bezazleno, no može dovesti do upale parodonta te povlačenja gingive i kosti te gubitka zubi. Uznapredovala bolest se usporava čišćenjem parodontnog džepa do njegova dna te uklanjanjem kamenca i plaka sa zubi i OBAVEZNOM pojačanom oralnom higijenom.

Implantologija

Implantologija je jedna od novijih, ali u zadnje vrijeme sve popularnijih grana stomatologije koja ugradnjom zubnih implantata rješava probleme nedostatka bilo jednog ili više zubi. Za jednu takvu ugradnju veoma je važno da nije došlo do alveolarne resorpcije (povlačenja kosti) što uobičajeno slijedi nakon vađenja zubi te je zbog toga važno da pacijent ne čeka predugo nakon gubitka zuba prije nego li se odluči na implantološku terapiju. Implantati mogu poslužiti i kao potpora zubnih protezama ili kao nosači za mostove.
Za uspješnost implanto–protetske rekonstrukcije potrebni su:
pregled prije kirurškog zahvata ,uzimanje detaljne anamneze općeg zdravstvenog stanja, procjene stanja oralne higijene, paradontološki status postojećih zuba, postojanje okluzujskih anomalija (križni zakriz) ili navika (bruksizam – škripanje zubima).
Klinički pregled usne šupljine daje informacije o stanju mekog i koštanog tkiva na mjestu planiranog zahvata i njegovih dimenzija . Klinički se ispituju koštana baza i alveolarni greben kako bi se utvrdio da imaju potrebnu veličinu i kakvoću za ugradnju implantata. Implantati se ugrađuje u čeljusnu kost na mjestu gdje nedostaje zub,imitirajući zubni korijen. Pacijent se upoznaje sa svim fazama rada, postooperativnom terapijom.

KIRURŠKA FAZA
Područje ugradnje implantata se anestezira,zatim se razreže dio zubnog mese, nakog toga slijedi ugradnja.Kada se implantat postavi u kost, zatvara se takozvanom kapicom kako zubno meso nebi uraslo u njegovu unutrašnjost zatim se sve zašije nakon 7 dana. Skidaju se konci,zatim slijedi period osteointegracije (okoštavanje) u trajanju od 3 do 6 mjeseci. Nakon toga se otvara implantat i uzima otisak, te slijedi protetski rad.